Pääsivu   Kielilaki   Sanomalehdet   Ylen arkisto   Lainat     Kommunismin uhrien muistomerkkejä     Siperian lista 1948


Yltiövasemmisto


Tsekkoslovakian raaka kommunismi

Prahan kommunismin uhrien muistomerkki
Prahan keväästä eli kommunismista vapautumisesta vuonna 1968 kertoi YLEn tv1:ssä 2.3.2007 näytetty ohjelma. Lopputeksteissä mainittiin, että miehityksessä 1968-1969 surmattiin yli 200 henkeä ja yli 2000 loukkaantui vakavasti, yli 100 000 kansalaista muutti maasta tai anoi poliittista turvapaikkaa. Koska ohjelma on tsekkien itsensä tekemä, luvut varmasti pitävät paikkansa. Osittain 1960-luvulla kuvattuihin filmeihin perustuva lähetys oli korkeatasoinen.

YLEn Teema-kanava näytti 20.11.2009 ohjelman Samettivallankumouksen perintö. Se kuvasi tsekkien mielenosoituksia 1988-89. Prahalaiset pelkäsivät mellakkapoliisien kovia otteita, joihin ohjelma viittasi. Haastateltavat tsekit puhuvat englantia paitsi itse Václav Havel tsekkiä, koska ohjelma on anglosaksien tekemä. Ohjelmassa haastatellut mainitsivat räikeistä ihmisoikeuksien loukkauksista ja perusvapauksien puuttumisesta. Vain osa heistä uskalsi laittaa nimensä vallanpitäjiä arvosteleviin kirjeisiin, koska toisinajattelijoita vainottiin raa'asti. Enimmäkseen nuoret mielenosoittajat kuitenkin lopulta onnistuivat kukistamaan kommunismihallinnon tavallistenkin prahalaisten liityttyä heihin. Lopulta mielenosoittajia oli satoja tuhansia ja kommunismi vaihtui demokratiaan.

Prahan Kommunismimuseossa näytetään häkellyttävä filmi Prahan 1988-1989 mielenosoituksista, jossa mellakkapoliisien väkivaltaisuus on raakaa. Mellakkapoliisit juoksevat aukiolle mielenosoittajia vastaan, pakottavat verta vuotavan kuvaajan luovuttamaan kameransa filmin tuhottavaksi ja tappelevat pampuin satunnaisia mielenosoittajia vastaan. Filmi / video näyttää kommunismihallinnon väkivaltaisen luonteen ja viittaa myös luonnon vastuuttomaan saastuttamiseen sekä voimakkaaseen sensuuriin vuosina 1948-1989. Filmi on tsekinkielinen englanniksi tekstitetty ja päättyy inhimilliseen ja koskettavaan lauluun.

Kuva ylhäällä on Prahan kommunismin uhrien muistomerkki; myös Prahan Kommunismimuseossa on suositeltavaa käydä; se sijaitsee lähellä Mústek-metroasemaa ja Václavin aukiota (Václavské Nám.).


Kommunismin uhreja ja uhrien muistomerkkejä

Yllä oleva Prahan muistomerkki julkistettiin 22.5.2002, kuvanveistäjä Olbram Zoubek sekä arkkitehdit Jan Kerel ja Zdenek Holzel.

Myös muualla on samanlaisia muistomerkkejä. Latvian Dobelessa on vuonna 2005 paljastettu kommunistisen kansanmurhan uhrien muistomerkki. Muistolaatta Siperiaan karkotettujen muistoksi pystytettiin 14.6.1990. Dobelen kunnan englanninkielinen nettisivu muistomerkistä Brîvîbas-kadun varrella rautatieaseman vieressä.
Global Museum on Communism
Dedication set for memorial to communism's victims, latviansonline
Reconciliation of European Histories - linkkejä

Declaration on Crimes of Communism
Archdaily: Memorial of the Victims of Communism in Estonia
Victims of Communism Memorial, American Hungarian Federation
Unkari, Csömör, kommunismin uhreille, 21.10.2006

Victims of Communism, Albanian American Civic League
Albanian-American Freedom House
Communist purges in Serbia
Romania, Sighetu Marmatiei
Romania, Bukarest, 1989 vallankumouksen uhreille
Moldova, Chisinau
Bulgaria Honors Victims of Communist Repressions

Viro, Latvia, Liettua, (Itä-) Saksa: KGB victim memorials
Liettua, Vilna: Museum of Genocide Victims
Yhdysvallat, Washington, 12.6.2007
Puola, Gdansk, 42 laivanrakentajalle, jotka kuolivat 1970, 16.12.1980

Vielä pari linkkiä uhreista
Ukrainan nälänhätä 1932-1933, holomodor Neuvostoliiton hallitus aiheutti tahallaan nälänhädän, viljaa takavarikoitiin asetuksella ja laajoja maaseutualueita jätettiin ruuatta, historioitsijoiden mukaan nälkään kuoli 2 500 000 - 3 900 000 ukrainalaista (Kanava-lehti 8 / 2011)
Kommunistihallitusten joukkosurmia englanniksi, Wikipedia

Kanadaan paenneita, Winnipeg Free Press


Hentilän mielenkiintoinen kirja

itäsaksalainen TV-kuuluttaja vuonna 1971 Kirja Seppo Hentilä: Harppi-Saksan haarukassa. DDR:n poliittinen vaikutus Suomessa [The Political Influence of the G. D. R. in Finland]. SKS, 2004, 376 sivua.

Seppo Hentilän kirja kuvaa mielenkiintoisesti elämää Itä-Saksassa suomalaisen opiskelijan näkökulmasta. Kirja ei juurikaan esittele maan ihmisoikeusloukkauksia, mutta kirjoittaja kertoo vaikutelmistaan salaamatta Itä-Saksan kielteisiä piirteitä.

Itä-Saksan Helsingin edustusto ei hyötynyt kaikille pakollisesta venäjän kielen opiskelusta, suomea eivät osanneet tarpeeksi (sivu 34). Asiaa ei ainakaan auttanut monien tulkkien loikkaaminen länteen.

Itä-Saksan kaupallisen osaston tiedonanto 18.11.1965 koskien SKP:n sisäisiä riitoja: Osa enemmistöstä olisi korvannut käsitteen proletariaatin diktatuuri "työväenvallalla", jotkut olisivat jopa suoneet sosialismiin siirtymisen jälkeenkin oppositiolle täydet toimintaoikeudet. (sivu 112, viite 210) Tiukka linja kuitenkin jatkui 1980-luvulle.

Sivut 122-128: Itä-Saksassa aloitettiin 1959 maatalouden väkivaltainen kollektivisointi, jossa kuoli ihmisiä. Vastuussa väkivallasta oli SED ja sille täysin alisteinen DBD-puolue. Myös Bulgariassa 1958 ja Puolassa 1960 oli valtapuolueelle alisteisia puolueita, kun diktatuurivaltio järjesti väkivaltaisia maatalouden järjestelyjä.

Samoihin aikoihin Maalaisliitto eli nykyinen Suomen Keskusta aloitti suhteiden luomisen Itä-Euroopan kommunistidiktatuureihin, välittämättä vähääkään näiden ihmisoikeusloukkauksista.


Yltiövasemmiston piirteitä

Voimankäyttö oli voimakasta yltiövasemmiston hallitsemissa maissa 1920-60-luvulla, sen jälkeen heikentyi muttei koskaan loppunut (esim. Vilnassa 1990 kuoli 13; Kamputsea oma kammottava lukunsa). Luetteloon voisi lisätä mm. toisinajattelijoiden vainon, johon Siperia viittaa, koski pahimmillaan jopa kymmenesosaa väestöstä. Osa tuttuja nykyisestä EU-Suomesta, kuten tiedotusvälineiden sensuuri ja lamanaikainen omaisuuden uusjako, joita yltiövasemmistokin havittelee.

1) omaisuuden uusjako

2) totalitaarinen diktatuuri

3) kova tv- ja lehdistösensuuri

4) johtajien ylistys tiedotusvälineissä, työpaikoilla ja yhteiskunnassa (tätä on jonkin verran Suomessakin)

5) väestön sorto ja ihmisoikeuksien räikeä rikkominen; esimerkiksi matkailun edistäminen Siperiaan ilman paluulippua, osalle väestöä

6) valheet ikävistä asioista: esimerkiksi kuolettava keskitysleiri on kommunisteilla käytöksenkorjaava työsiirtola ja teloitus ampumalla sosiaalisen suojan korkein aste. Naapurivaltioiden aseellinen miehitys on tietysti vapautus. Mahtipontinen kielenkäyttö, esim. "työn sankari", "edistys". Lisäksi jopa tilastoja väärennetään.

7) kun puolueessa on riita, puolueen jäsenten enemmistö likvidoi vähemmistön säälittä ja totaalisesti

8) talouspolitiikka on vastuutonta, kannattamatonta ja köyhää, liiketoiminta kuihtuu

Yksilöllisiä piirteitä

A - Yltiövasemmistolaiset "ajattelevat" vain käyttäen erilaisia vakiintuneita ilmaisuja kuten "anti-imperialistinen solidaarisuus". Puolan Solidaarisuus-liike käytti kommunistien iskusanaa solidaarinen näiden diktatuuria vastaan ja oli lisäksi vapaa ammattiyhdistys. Kommunistimaiden ammattiliitot ovat lähes aina vallapitäjistä riippuvaisia eivätkä aja työntekijöiden etua.

B - Kieltäytyvät myöntämästä tosiasioita, jos ne eivät sovi heidän dogmaattiseen oppiinsa

C - Yltiövasemmistolaiset selittävät mitä tahansa ilmiötä tai tapahtumaa marxilais-leniniläisellä dialektiikalla! Ja myös osaavat selittää, miksi selitys joka oli eilen oikea on tänään täysin väärä. Kuitenkin aina niin, että NYT vallassa oleva johtaja on täysin oikeassa.
Uskovat, että tämän hetken johtaja (tai puolue) on aina oikeassa. Uskovat viralliseen tiedotukseen vaikka se näyttäisikin epäuskottavalta.

D - Vasemmistolaiset inhoavat oman kansan ja maan kulttuuria

E - Vasemmistolaiset ovat erittäin kateellisia

F - Uskovat että kaikki paha tulee aina Yhdysvalloista ja että kaikki Yhdysvalloista tuleva ylipäänsä on läpikotaisin pahaa. Toisaalta he kuitenkin nauttivat surutta USA:n kulttuuritarjonnasta kuten elokuvista ja musiikista, käyttävät yhdysvaltalaisten tiedemiesten kehittämiä tietokoneita yms.

G - Moraalittomuus. Uskovat että he saavat tehdä mitä vain mikä ajaa heidän asiaansa ("kaikki moraali on luokkamoraalia"), lakeja ei tarvitse kunnoittaa.

H - Ylimielisyys. He kutsuvat itseään edistyksellisiksi ja kaikkia muita taantumuksellisiksi. Yltiövasemmistolaisten nettisivuilla luki että he kyllä pystyvät analysoimaan "kapitalismia" tarkasti koska ovat älyllisesti "kapitalisteja" ylempänä, mutta "kapitalistit" eivät pysty analysoimaan heidän ajatuksiaan koska älyllisesti alempi ei pysty ymmärtämään älyllisesti ylempänä olevaa. Ja kapitalisteilla (tai porvareilla tahi muilla poliittisilla sanoilla) he tarkoittavat kaikkia muita kuin omaa porukkaansa.


Osa laitavasemmistosta lienee pääosin tuominnut stalinismin rikokset ja väkivallan käytön ja ikäänkuin siirtynyt yltiövasemmiston ja sdp:n väliin. Yltiövasemmisto kirjoittaa yhä vihaisesti vaikkapa 1930-luvun ukrainalaisista talonpojista (kulakit), joilla saattoi olla esimerkiksi yksi lehmä. Kateus on hurjaa, seuraukset kauheita. Tämä on 1930-luvun miljoonien nälkään tapettujen uhrien syyllistämistä vielä 2000-luvullakin. Uhrien (perusteeton ja järjestelmällinen) syyllistäminen on tavallista kaikille diktatuurijärjestelmille, myös yltiövasemmistolle.
Kokonaisia kansoja siirrettiin väkivaltaisesti paikoiltaan, esimerkiksi Venäjän korealaiset Stalin siirrätti Kauko-Idästä tuhansien kilometrien päähän Keski-Aasiaan.
Vieraan vallan palkkarenki (1993)

Vasemmistoliittolainen Kansan Uutisten ym. Viikkolehti arvostelee voimakkaasti Tiedonantajan entisen päätoimittajan, vasemmistoliiton kansanedustajan Jaakko Laakson tiivistä yhteydenpitoa neuvostoliittolaisiin.
"Tiedonantajaliike meni niin pitkälle, ettei se ollut enää perusluonteeltaan ja tarkoitusperiltään kansallinen poliittinen voima vaan vieraan vallan edustusto ja työkalu Suomessa. Laakson rooli oli tämän edustuston ehdottoman uskollisen palkkarengin rooli."
"Jokainen politiikkaa seurannut tietää senkin, että nimiluetteloilla, joihin kirjattiin kulloinkin neuvostokiroukseen joutuneiden suomalaisten nimet, oli vähintäänkin puoliksi suomalainen alkuperä. Tiedonantajalaiset pitivät huolen siitä, että luettelojen kärjessä oli säännöllisesti kunniallisimpia, rehellisimpiä ja aatteellisimpia suomalaiskommunisteja ja -sosialisteja."
Viikkolehden mukaan Laaksoa ei tulisi kuitenkaan tuomita oikeudellisesti.
HS 8.6.1993, Muut lehdet -palsta


Yltiövasemmiston Tiedonantaja oli mukana kielilakisalaliitossa hyökkäämällä syksyllä 2002 ainoaa kielilakia arvostellutta tahoa vastaan, yhteistyössä ruotsalaisen rahavallan kanssa. Suomen yltiövasemmistolla on ilmeisesti salaisia yhteyksiä ruotsalaisnationalisteihin sekä Ruotsin hallitukseen.
Seura-lehdet 9 ja 10 / 1992

Kommunistit (SKDL / SKP) laativat 1945-48 Siperiaan karkotettavien (tai teloitettavien) suomalaisten listan, jonka Seura-lehti julkaisi 1992. Kirjoittajana Risto Karlsson. SIPERIAN LISTA 9 / 1992, pääkirjoitus 9/1992 ja SIPERIAN LISTA II 10 / 1992.

"Myös Urho Kekkonen oli kommunistisen Valpon karkotettavien ja teloitettavien listalla vielä 1948." (10/1992)

Vain osa listan nimistä jäljellä, sillä valtaosan Valpon (kommunistien hallitsema valtiollinen poliisi) papereista kommunistit hävittivät. Jäljellä oleva lista on 172-sivuinen ja sisältää noin 1700 nimeä. Käytännössä karkoitettavia olisi ollut monikymmenkertainen määrä, muut Siperian listathan on hävitetty ja lisäksi olisi karkoitettu perheenjäseniä ja uusia kommunistien vastustajia. Lisäksi "vallankumous syö lapsensa" eli uudet vallanpitäjät valtaan päästyään alkavat taistella toisiaan vastaan.
Kommunistisen sisäministeri Leinon tyttären Lieko Zachovalován (nimi tsekkiä, koska hän avioitui Tsekkoslovakiaan) vaatimuksesta valtaosa Yrjö Leinon papereista poltettiin.

Valpo seurasi myös julkaisuja, kirjoja ja lehtiä, vakoili kokouksissa ja jopa kouluissa, kuunteli puhelimia, tarkasteli sodanaikaisia tekoja, luetteloita, järjestöjä, puolueita jne.

Seuran pääkirjoitus 28.2.1992: "Tällä Siperian listalla on suomalaisen sivistyneistön isänmaanystävien parhaimmisto upseeristoa ja sosialidemokraattisia poliitikkoja lukuunottamatta. Heistä kerättiin varmasti omat listansa".

Kirja Kommunismin musta kirja paljastaa 1900-luvun hirvittävän tuhon, yltiövasemmiston uhrina sai surmansa yhteensä 100 000 000 ihmistä.

siperiaan.blogspot.com

Le livre noir du communisme - Crimes, terreur et répression
The Black Book of Communism

__

Pääsivu   World Trade Center 11.9.2001   Tiedotusvälineet