Pääsivu
Propaganda
Sensuuri
Aikakauslehtien sensuuri


TV-uutisten mainostauko

YLEn pääuutisissa 14.9.2017 Mikko Pesonen ja Piia Pasanen mainostavat

Kuvassa Ikean piilomainontaa YLEn pääuutisissa 14.9.2017, uutistenlukija Piia Pasanen ja toimittaja Mikko Pesonen mainostajina. Tämän yrityksen piilomainontaa on esiintynyt runsaasti YLEn TV-uutisissa ja varsinkin alueuutisissa vuodesta 2005.

14.9.2017 Ikean piilomainontaa, toimittaja Mikko Pesonen ja uutistenlukija Piia Pasanen. Juttu oli erittäin pitkä (2,5 minuuttia) ja siinä käsiteltiin pelkästään yhtä yritystä mainosmaisesti. Kyseisessä sisustustapahtumassa oli esillä kymmeniä muitakin huonekalualan yrityksiä, mutta niitä ei mainittu sanallakaan. YLEn uutistenlukija mainitsi "Ikean" kolmesti.

Kaikilla eduskuntapuolueilla on edustus YLEn hallinnossa, mutta toisilla puolueilla on enemmän valtaa YLEen kuin toisilla. Huhujen mukaan huomattava osa YLEn toimittajista on sdp:n jäseniä*. Voisi ajatella että ainakin tämä puolue on määrännyt YLEn TV-uutiset mainostamaan ruotsalaista huonekaluyritystä. Todennäköisempää kuitenkin on että useampi iso puolue on salaa määrännyt YLEn TV-uutisten piilomainonnan.

Ikean tiedetään käyttäneen lahjontaa ulkomailla, mikä olisi piilomainonnan luonteva syy myös Suomessa. Lahjonnassa mainospalkkio siirtyy yritykseltä Suomen puolueille, mahdollisesti vain isoimmille puolueille (kok, kesk, sdp). (korruptio)

YLEn TV-uutiset antavat suurimmille puolueille lähes pelkästään myönteistä julkisuutta, mikä on selvä merkki että ne pitkälti hallitsevat YLEä ja sen uutisointia. Puolueet toimivat piilomainonnalla epäisänmaallisesti sekä kotimaisen huonekaluteollisuuden etuja vastaan.


MTVn uutisissa 15.9.2017 mainostavat Kari Pyrhönen, Ripsa Koskinen ja Aaro Kajaste * Isot puolueet tietävät ainakin omien toimittajiensa puoluetaustan, todennäköisesti kaikkien YLEn toimittajien puoluetaustan. Puolueet eivät ole koskaan esitelleet omia toimittajiaan eli jäseniään julkisuudessa. Aihe on selvästi salainen.

Media ei yleensä esittele toimittajiensa puoluetaustaa (ainakaan tarkasti), eikä varsinkaan yhdistä tiettyä toimittajaa tiettyyn puolueeseen. Medialle toimittajien puoluetausta on vaiettu aihe eli tiukasti sensuroitu.


Kuva oikealla

Uutistenlukija Aino Huilaja mainosti Ikeaa mainitsemalla sen liikkeen avaamisesta Kymmenen uutisissa 16.4.2018, logo näkyi pitkään. Kilpailevia yrityksiä ei mainittu. Toinen uutistenlukija oli Peter Nyman. MTV:n omisti tuolloin Bonnier.


MTVn uutisissa 15.9.2017 mainostavat Kari Pyrhönen, Ripsa Koskinen ja Aaro Kajaste

Tämän yrityksen piilomainontaa on ollut MTVn TV-uutisissa aiemminkin.

15.9.2017 Ikean piilomainontaa, toimittaja Kari Pyrhönen sekä uutistenlukijat Ripsa Koskinen-Papunen ja Aaro Kajaste mainostajina. Juttu on räikeän mainosmainen ja siinä haastatellaan täysin samaa yrityksen johtajaa kuin YLElläkin. Kumpikin uutistenlukija mainitsi "Ikean" kerran ja muita Habitaare-messujen yrityksiä ei mainita kertaakaan, eikä niitä näy kuvissakaan.

Kari Pyrhösen juttu toistaa yrityksen väitteitä sellaisenaan, ikään kuin hän olisi yrityksen mainospäällikkö, ilman ainuttakaan kriittistä huomautusta. Journalismia jutussa ei ole lainkaan, juttu on lähes puhdas mainos, TV-uutisten sisällä.

Ikean piilomainontaa on ollut MTV:n uutisissa aiemminkin. MTV:n ruotsalaisen omistajan ja mainostetun yrityksen mahdollisista rahavirroista tähän mainosuutisointiin liittyen tietävät ainakin näiden yritysten johtajat.


YLEn Katriina Kettunen mainostaa ikeaa vuonna 2016

Piilomainonnan monopoli

Kotimaisia huonekaluyrityksiä YLEn TV-uutiset eivät mainitse juuri koskaan, ainakaan myönteisesti.

Sekä YLE että MTV eivät ole tiettävästi koskaan mainostaneet muita huonekalualan yrityksiä TV-uutisissaan seuraavin ehdoin: yli minuutti lähetysaikaa, mainosmainen juttu, kilpailijoita ei mainita lainkaan, ei myöskään arvostelua lainkaan — kuten on ollut kaikissa Ikean mainosjutuissa. Kumpikin TV-yhtiö selvästi osoittaa olevansa lahjottavissa mainostamaan ainakin tiettyä huonekalualan yritystä.

YLE TV1:n 9 uutiset (Piia Pasanen) mainitsi Ikeaan liittyvän pikku-uutisen 13.3.2018, joka oli suomalaisten kannalta täysin merkityksetön = mainos.

YLE TV1:n Uudenmaan alueuutiset mainosti Ikeaa 2.3.2018, uutistenlukijana oli Tuulia Thynell. Haluaa rakentaa uuden myymälän Helsinkiin ja metroyhteyden varteen. Thynell mainitsi yrityksen nimen uutisessa 3 kertaa ja lisäksi alkujuonnossa kerran eli yhteensä neljä Ikean mainintaa. Mitään muuta huonekaluyritystä YLE:n alueuutiset eivät maininneet tälläkään kertaa, kun YLE mainosti röyhkeästi niiden kilpailijaa.

YLE TV1:n Uudenmaan alueuutiset mainosti Ikeaa 6.5.2016, uutistenlukijana oli Katriina Kettunen. Toimittaja Markus Heikkilä haastatteli Ikean työntekijää, joka sai vapaasti mainostaa yritystään.

YLE:n Kaakkois-Suomen-uutiset mainosti ikeaa 2.9.2016 (kuva alla, mainostoimittajana Antje Tolpo). Alla olevissa kuvissa yritystä mainostavat Eva Polttila, Marjo Pirilä sekä MTV:n Urpo Martikainen.

YLEn Eva Polttila mainostaa ikeaa vuonna 2008 YLEn Kaakkois-Suomen-uutiset  mainostaa ikeaa 2.9.2016

MTV:n Urpo Martikainen mainostaa ikeaa   Antje Tolpo mainostaa ikeaa YLEn Kaakkois-Suomen-uutisissa 2.9.2016

Mitään muuta yritystä YLE ja MTV eivät ole mainostaneet näin järjestelmällisesti.

Kumpaankaan TV-yhtiöön ei voi luottaa ja niiden uutiset ovat toisinaan näennäisuutisia ja toisinaan räikeitä mainosjuttuja. Valtamediaa on kutsuttu myös valhemediaksi sensuurin ja vääristelevän uutisoinnin vuoksi. Median valheisiin voidaan lukea myös mainosmaiset uutisjutut, jotka missään tapauksessa eivät kuulu uutisiin, vaan mainoskatkoihin.

Puolueet vaikenevat liitostaan ruotsalaisen liike-elämän kanssa — myös media vaikeneeSuomen median piilomainonta

Kirsi Matson-Mäkelä mainostaa Ikeaa 29.4.2010, Hämeen uutiset, YLE
Räikeää piilomainontaa: Kuvassa Kirsi Matson-Mäkelä TV2:n Hämeen uutisista mainostaa Ikeaa 29.4.2010. Tämän yrityksen piilomainontaa on esiintynyt YLEn pääuutisissakin vuodesta 2005, jolloin Marjo Rein oli uutisankkurina.

Puolueet syyllisiä

Syyllisiä piilomainontaan ovat epäilemättä poliitikot ja hallitukset. Pitkäaikainen mainonta viittaa järjestelmälliseen korruptioon. Isot puolueet (kok, kesk, sdp) sekä lisäksi ruotsalaisasioissa äärikansallismieliset Vihreä liitto ja rkp ovat epäilemättä vastuussa piilomainonnasta YLEn TV-uutisissa.
Piilomainonnan motiivina on epäilemättä raha (lahjonta).

Linkeissä lisää YLEn alueuutisten piilomainonnasta.

Pohjois-Suomen uutiset
Pohjanmaan uutiset
Itä-Suomen uutiset

Myös sanomalehdissä ja muissa tiedotusvälineissä on esiintynyt runsaasti piilomainontaa.

YLEn uutistenlukija Piia Pasanen väitti otsikossaan 12.9.2017 "Pieleen mennyt kilpailutus vei lapsilta oman kylän perunat ja tuottajilta pellot". Oikeasti viljelijät eivät menettäneet peltojaan vaan pelkän myyntisopimuksen. Koululaiset eivät menettäneet perunoita lautasiltaan, vaan ne vain ostettiin kauempaa. Otsikointi oli todella harhaanjohtavaa.