Pääsivu
Sotasensuuri
Propaganda
Sanomalehdet
Media
Piilomainonta
Median ja 6 puolueen yhteistyönä sensuuri


Kirjalainat


"Ei länsimaista musiikkia"

Jari Leskinen, Pirkkalan peruskoulun marxilainen kokeilu 1973–1975, sivu 139

1970-luvun alun sdp:ssä oli harhaista radikaalia ajattelua, joka ei kunnioittanut ihmisten omaa tahtoa. Sdp halusi sosialisoida kulttuurituotannon eli valtio (hallitus, sdp) määräisi mitä musiikkia, elokuvia, taidetta tai muuta kulttuuria tarjottaisiin Suomen kansalle. Lähteenä Jari Leskisen kirja Kohti sosialismia! Pirkkalan peruskoulun marxilainen kokeilu 1973–1975, sivut 137-142.

Sdp:n virallisen käsityksen mukaan länsimainen viihdeteollisuus vaikutti ihmisen "persoonallisuuden tuhoutumiseen" (s. 137-138), minkä vuoksi sen vaikutusta piti torjua.
Sdp:n kulttuuripoliittisissa elimissä olivat mukana mm. Anu Kaipainen (1933–2009), Erkki Aho, Inkeri Airola (Suomen YK-liiton 1971–73 puheenjohtaja), Pentti Holappa (1927-2017, 1972 kulttuuriministeri) sekä Erkki Liikanen (myöhempi EU-komissaari).

Jari Leskinen, Pirkkalan peruskoulun marxilainen kokeilu 1973–1975, sivu 140 Tarkoitus oli estää tai ainakin rajoittaa länsimaisen musiikin ja muun kulttuurin saatavuutta. Anu Kaipaisen johtama taidepoliittinen jaosto pyysi sdp:n johdolta jopa äärimmäisiä keinoja estää kansalaisia saamasta länsimaista kulttuuritarjontaa. Kielto tai rajoitus koskisi epäilemättä kaikenlaista länsimaista musiikkia, ja sen sijaan kansalle pitäisi tarjota kotimaisia kansanlauluja ja työväen musiikkia. Esikuvana oli epäilemättä Neuvostoliitto ja sen länsimaisen musiikin kielto.

Ylessä sdp (ja myös kommunistipuolue) vaikutti suuresti, joten 1970-luvun radiossa ja tv:ssä ei esitetty paljoakaan länsimaista musiikkia.


Tapio Tamminen: Pahan viehätys, 2004, sivu 80
Tapio Tamminen: Pahan viehätys, 2004, lainaukset sivulta 80
Tapio Tamminen: Pahan viehätys, 2004, sivu 80


Tapio Tamminen: Pahan viehätys, 2004, sivu 80 Tapio Tamminen: Pahan viehätys, 2004, sivu 80

Pekka Lehtonen: Tehtävä Tallinnassa, neuvostopropagandaa ja itsenäisyysinnostusta, 2016, sivu 35 Pekka Lehtonen: Tehtävä Tallinnassa, 2016, sivu 35
Suomessa median kielipoliittinen sensuuri on vallinnut osittain jo 1920-luvulla (sdp:n, kok:n ja edistyspuolueen lehdissä) ja täydellisenä vuodesta 1938 lähtien. Valheellinen valtakoneisto ei sitä tunnusta eli Suomen tilanne on samantapainen kuin Neuvosto-Virossa 1980-luvulla. Suomen median uutisoinnista ja vaietuista aiheista määräävät puolueet /sdp kesk kok vas rkp vihr/. Lainauksen Uno Laht on virolainen runoilija, joka halusi sensuurin tunnustamisen (vallanpitäjiltä) ja sitten sensuurin loppuvan.

Osana kielipoliittista sensuuria kaikki Ruotsia koskeva uutisointi on tarkkaan säänneltyä, ja erityisesti tämä koskee maan suomenkielisiä vähemmistöjä ja niiden heikkoa asemaa. Uutisia näiden vainoamisesta on turha etsiä Suomen mediasta, aihe on ollut sensuroitu jo 1930-luvulta lähtien. Esimerkiksi Suomen Kuvalehdessä on ollut (1938 jälkeen) Länsipohjan suomalaisista lyhyt maininta kerran 10 tai 20 vuodessa, kertomatta näistä yhtään mitään.

Jussi Teljo, Suomalainen Suomi 1932 vuosikirja, sivu 109
Jussi Teljo: Helsingin Yliopiston kielikysymys vv. 1929-1932, Suomalainen Suomi 1932 vuosikirja, sivu 109

Pienet kansat uhrataan. Kommunistit eivät arvostaneet pienten kansojen kieliä ja kulttuureja, vaan päinvastoin halusivat uhrata ne, jonkun painajaismaisen yhteiskunnan vuoksi. Pentti Saarikoski ei ollut ainoa vasemmistolainen, joka halusi sulauttaa pienet kansat isompiin. 1980-luvulta elokuuhun 1991 Suomen presidentti Mauno Koivisto suhtautui tylysti baltteihin ja torjui näiden itsenäistymishaaveet, vasta elokuun 1991 tapahtumat saivat hänet muuttamaan mielensä.
Raimo Siltanen: Tarinoita Virosta, 2018, sivu 179 Raimo Siltanen: Tarinoita Virosta, 2018, sivu 179

Raimo Siltanen: Tarinoita Virosta, 2018, sivu 179
Pekka Lehtonen: Tehtävä Tallinnassa, neuvostopropagandaa ja itsenäisyysinnostusta, 2016, sivu 33 Pekka Lehtonen: Tehtävä Tallinnassa, 2016, sivu 33

Suomessa pienet kansat uhrataan -ajattelu näkyy esimerkiksi Länsipohjan suomalaisten uhraamisena Ruotsin imperialismille. Suomen ulkopolitiikassa alkoi 1930-luvulla "pohjoismainen suuntaus" ja se tarkoitti totuuden uhraamista pohjoismaista. Niitten sotaisasta historiasta tai raakuuksista ei enää kerrottu mediassa, kouluopetuksessa, yliopistoissa tai yhteiskunnassa. Pohjoismaille epäedullisia asioita sensuroitiin ulkopolittisista syistä, puolueitten ja vallanpitäjien käskystä.

Matti Rönkä YLE:n uutistenlukija v. 2017


Pirkkalan koulukokeilu ja marxilainen sdp

Pirkkalan koulukokeilussa 1973-75 koululaisille syötettiin äärivasemmistolaista oppimateriaalia, joka oli osittain lainattu neuvostoliittolaisista oppikirjoista. Aihetta on tutkinut Jari Leskinen kirjassaan Kohti sosialismia! Pirkkalan peruskoulun marxilainen kokeilu 1973–1975. Kokeilu oli salainen ja se paljastui vasta erään oppilaan vanhemman tutkittua oppimateriaalia, sitä ennen koululaitos, hallitus tai media eivät olleet kertoneet siitä mitään. Asian paljastuttua syntyi iso kohu. Oikeuskanslerinvirasto kuulusteli asianomaisia. Eräät yksityiskohdat paljasti Pentti Arajärvi (sdp), joka oli innostunut marxilaisuudesta. Arajärven paljastukset salattiin kansalta ja jopa sdp:n johdolta, joka ei tiennyt kuka oli paljastanut juonen. Jari Leskinen, Pirkkalan peruskoulun marxilainen kokeilu 1973–1975, sivu 383 Osa kuulusteltavista, mm. pääjohtaja Erkki Aho vaikeni, väitti ettei muista, hän ei halunnut sanoa mitään koko asiasta.

Jo 1975 asian laajuutta vähäteltiin, marxilainen opetus oli laajempaa kuin tuolloin julkisesti kerrottiin. 1970-luvun Peruskoulu-uudistuksessa mallia otettiin ilmeisesti Itä-Saksasta, mutta ilman poliittista luonnetta. Pirkkalan koulukokeilussa politiikka tuli räikeästi mukaan kouluihin, opetus rakennettiin marxilaisen maailmankatsomuksen varaan. Leskisen mukaan sdp halusi 1970-luvulla siirtää Suomen sosialismiin koulutuspolitiikan avulla. Pirkkalassa tutkittiin tarkkaan psykologisin menetelmin, miten poliittinen opetus omaksuttiin. Marxilaisuutta sovellettiin historian, yhteiskuntaopin ja ympäristöopin aineissa. Kokeilun päätyttyä se oli määrä laajentaa Suomen kaikkiin peruskouluihin. Näin ei kuitenkaan käynyt muiden puolueiden vastustettua hanketta.

Jari Leskinen, Pirkkalan peruskoulun marxilainen kokeilu 1973–1975, sivu 365 Koulukokeilu aloitettiin salaa, medialle siitä ei kerrottu, ei myöskään lasten vanhemmille. Sdp ei kertonut koulukokeilusta muille hallituspuolueille. Virallisen esityksen kokeilusta teki Suomen YK-liiton (1971–73) puheenjohtaja Inkeri Airola (sdp), joka teki harhaanjohtavan aloitteen kouluhallitukselle 1972. Siinä kerrottiin vain "kansainvälisyyskasvatuksen kokeilusta", mainitsematta sanallakaan kokeilun marxilaisesta tai poliittisesta luonteesta (s. 76). Juonessa mukana ollut Airola tiesi hyvin, että tarkoitus oli opettaa lapsille marxilaista käsitystä yhteiskunnasta – joka lasten vanhempien mielestä oli kommunistista propagandaa, kun asia heille lopulta selvisi.

Koululaisille syötettiin luokkavihaa ja valheellisia väitteitä Neuvostoliitosta, jota väitettiin "maailman parhaaksi" tai "ihanteelliseksi" – samaan tapaan Suomen koululaisille on esitetty valheellisia väitteitä Ruotsista, maan hallituksen propagandan mukaisesti. Vaikka koululaisille on näin ehkä opetettu (s. 114), näiden 2 maan pääkaupungit eivät ole maailman vähäsaasteisimpia, muutkaan ylistävät väitteet eivät pidä paikkaansa ja opetus on muutenkin ollut harhaanjohtavaa kummankin maan osalta.

10.10.1972 Opetusministeriölle lähetettiin kirje kokeilun aloittamiseksi. Toista opetusministeriä Marjatta Väänästä (kesk) harhautettiin hyväksymään kokeilu, ja hän oli tietämätön sen todellisesta luonteesta (s. 87-89). Asian selvittyä huhtikuussa 1975 Väänänen syytti Erkki Ahoa koululaisten marxilaisesta aivopesusta. Kirjasta ei käy ilmi, milloin presidentti Kekkonen sai asiasta tiedon, ehkä vasta keväällä 1975, jolloin kokeilusta nousi kohu eduskunnassa ja mediassa.

Jari Leskinen, Pirkkalan peruskoulun marxilainen kokeilu 1973–1975, sivu 221 Neuvostoliiton romahdus 1991 oli järkytys paitsi kommunisteille myös epäilemättä sdp:n äärivasemmistolaisille, jotka suuresti arvostivat Marxin oppeja. Kokeilun suunnittelija psykologian professori Annika Takala oli Oikeuskanslerinviraston kuulusteluissa väittänyt, että "vain Marxin ja Engelsin näkemykset ihmiskunnan historian kehitysvaiheista kohti sosialismia tarjosivat suomalaisille peruskoululaisille totuudenmukaisia tietoja ymmärtää ympärillä olevaa maailmaa" — tähän ei ole lisättävää, hulluja on monenlaisia.

Pirkkalan koulukokeilussa osa oppiaineista, mm. historia oli marxilaisuuden saastuttamaa ja epärehellistä. Esimerkiksi toisen maailmansodan osalta ei kerrottu millä puolella Yhdysvallat taisteli. Historia esitettiin muutenkin täysin vääristyneesti ja äärivasemmistolaista "luokkataistelua" tungettiin kaikkiin aikakausiin. Ehkä jo kivikaudella käytiin luokkataistelua, sdp:n ja marxilaisten mielestä. Nimetystä suomalaisesta pankinjohtajasta tai hänen suvustaan käytettiin koulukirjoissa poliittista solvaussanaa. Koululaiset opetettiin vihaamaan "luokkavihollisia" jo nuoresta pitäen. Opetus oli myös räikeästi uskonnonvastaista. Jari Leskinen, Pirkkalan peruskoulun marxilainen kokeilu 1973–1975, sivu 229

Pirkkalan opetuksessa käytettiin aivopesumenetelmää, samoja asioita toistettiin jatkuvasti.

Vastineessaan sdp kiinnittää huomiota pelkästään asian paljastaneen kansanedustajan Kullervo Rainion (myös sosiaalipsykologian professori) kokoomuslaiseen taustaan, ikäänkuin vain tämä puolue vastustaisi marxilaista koulukokeilua ja muut puolueet kokoomus polslukien muka kannattaisivat sitä. Oikeasti muutkin puolueet vastustivat sdp:n äärivasemmistolaisen siiven poliittista koulukokeilua.

Jari Leskinen, Pirkkalan peruskoulun marxilainen kokeilu 1973–1975, sivu 246 Rahoituksen kokeilulle järjestivät kouluhallituksen pääjohtaja Erkki Aho sekä opetusministeri Ulf Sundqvist, molemmat sosialidemokraatteja. Pääministerinä toimi Kalevi Sorsa (sdp), joka tuskin oli tietämätön hankkeesta. Aho kertoi osallistuneensa Sdp:n koulutuspoliittisen työryhmän työhön asiantuntijana.

Jari Leskinen, Pirkkalan peruskoulun marxilainen kokeilu 1973–1975, sivu 273 Sdp:n syyllisyyttä kokeiluun pyrittiin salailemaan jo 1970-luvulla ja salailu on jatkunut nykypäiviin saakka. Osa tiedostuvälineistä vaikenee asiasta tai kertoo asian sivusta. Vaikeneminen kertoo sdp:n vaikutusvallasta tiedostuvälineisiin. Esimerkiksi vahvasti poliittinen YLE ei ole kertonut Leskisen kirjasta paljoakaan. Huomattava osa YLEn toimittajista on sdp:n jäseniä, jotka pyrkivät vaikenemaan kaikesta puolueelle kiusallisesta. Syylliset haluavat vaieta.

Sdp:ssä on samanlaista lännenvastaisuutta kuin kommunistipuolueissakin, joskin yleensä lievempänä. Pirkkalan koulukokeilussa sdp:n lännenvastaisuus osoittautui yhtä jyrkäksi kuin kuin kommunisteillakin.

Sdp haluaa vaieta Pirkkalan koulukokeilusta ja muista vastaavista aiheista ja myös sdp:tä myötäilevä media vaikenee.